Коментари и анализи

Бисер Манолов в блога си: Ханс и Хосе

Бисер Манолов в блога си: Ханс и Хосе 26 юли, 2012Коментирай

Ханс и Хосе

Бисер Манолов, 26 юли 2012 г., Bissermanolov.com

 

Представете си, че сте на корида. Какво очаквате да видите? Победата на тореадора в истинска битка с бикa. А сега си представете, че тореадорът е снажен, русокос и  висок поне метър и деветдесет. Казва се Ханс и държи в ръка вместо червен плащ флага на Германия. Бикът, който участва в коридата, познат и описан още в древността, е силен, свиреп и атакуващ, казва се Хосе. Той гледа германския флаг с червеното на очите си. А сега си представете, че бикът от тази корида е последният останал боен бик. Тореадорът Ханс ще се лиши от триумфалната обиколка с кървящия трофей в ръце, защото гибелта на торо браво ще изпразни трибуните. А без тях Ханс ще загуби препитанието си. В тази корида и бикът няма да е агресивен срещу Ханс, защото добре осъзнава, че може да убие ръката, която го храни. Той има само една цел – да разкъса германския флаг, но така да го разкъса, че тълпата да изпадне в екстаз. Тя, разбира се, знае за отношенията между Хосе и Ханс, но обожава да я лъжат, защото иска зрелища всеки ден. Ако, недай си Боже, зрелищата секнат, единственото нещо, което ще й  остане, е работата.

 

И така, през седмицата финансовите пазари заприличаха на испанска корида. Иберийците провокираха толкова истерия сред инвеститорите, че от един момент нататък загубите не правеха впечетление на никого. В понеделник цената на финансиране на испанското правителство за 10-годишен период достигна нивото от 7.51%, след което ситуацията твърде много започна да наподобява тази в Гърция от април 2010 година, в Ирландия от октомври 2010 година и в Португалия от февруари 2011 година. При достигнато ниво на финансиране на 10-годишните държавни облигации  над 7% и трите държави де факто капитулираха пред липсата на каквото и да е доверие от страна на инвеститорите. Впрочем, бикът Хосе изглежда повален без каквато и да е намеса на тореадора Ханс. Напротив, Ханс взе решение определен период от време да се грижи за бика, без да го излага на рисковете на арената. На каква цена обаче?

 

Кредитната агенция Мудис намали перспективата на Германия до „негативна“. Изрично искам да подчертая, че не става въпрос за намаляване на кредитния рейтинг, а само на перспективата. Това, разбира се, не е добра новина за госпожа Меркел, но може да се каже, че е концентриран израз на процесите, които протичат в Европа през последните месеци. Оценката на Мудис отчита експозицията на германските банки в държавни облигации на Испания и Италия. Да не забравяме, че Ханс все още е опиянен от гръцкото узо, което изобщо не е по вкуса му, но е принуден да консумира.

 

През 2012 година Испания ще трябва да набави 78 милиарда евро, от тях  28 милиарда за финансиране на бюджетния й дефицит, а останалите 50 милиарда – за рефинансиране на падежи по краткосрочни държавни облигации. В тази сума не са включени падежите по дългосрочните й облигации. Ако цената на държавния дълг остане над 7%, това практически ще отреже достъпа на Испания до капиталовите пазари. Оттук насетне влизаме в спиралата на хаоса.

 

В понеделник  от Централната банка на Испания оповестиха, че за първото тримесечие брутният продукт на страната се е свил с 0.4%. Това съответно е съпроводено и с рязко свиване на публичните разходи и разходите на домакинствата. Инвеститорите моментално интерпретираха тази новина като сигнал за невъзможността на испанското правителство да набере необходимите приходи в хазната от данъци, за да покрие фискалните си  нужди. Според  инвеститорите е твърде вероятно да бъде необходим спасителен план за Испания в рамките на следващите три месеца. Тази перспектива е изключително неблагоприятна поради факта, че заразата ще се прехвърли и към Италия.  Трябва да бъде отчетено и това, че Германия прави всичко по силите си, за да локализира негативите. Германският Бундестаг одобри помощния пакет за испанските банки.  Докато бъде въведен европейския спасителен механизъм от началото на 2013 година, обаче, е необходимо ЕЦБ да се намеси незабавно на финансовите пазари, предпазвайки испанските държавни облигации от свободно падане.  Сякаш за да затвърди минорното настроение през тази седмица, германският министър на икономиката изрази своето дълбоко съмнение, че Гърция ще изпълни наложените по спасителния план бюджетни ограничения. Този коктейл  от „позитивни“ новини доведе до спад на фондовия индекс в Гърция в понеделник със 7.1%, а фондовата борса в Германия заличи от стойността си 3.2% през първия работен ден на седмицата.  В Испания акциите в същия ден загубиха 5% от стойността си, а основният индекс на борсата в Ню Йорк се обезцени с 240 точки преди да направи техническа корекция на частично възстановяване.

 

Между другото, трябва да се спомене, че Германия не бе единствената европейска държава, подложена на огън от страна на кредитната агенция Мудис. Агенцията размаха пръст и на Холандия. Според нея нивото на семейните дългове буди притеснение. Люксембург също загуби статута си на първенец по отношение сигурност на инвестициите. Намалената перспектива  е заради „зависимостта“ на херцогството от финансовата индустрия. Признавам си, че аз останах объркан от последното. Все едно да говорим, че „бизнес климатът“ в Самоков е застрашен поради зависимостта му от производството на картофи. Единствената държава на върха на финансовата стабилност в Европа, според стандартите на Мудис, остава Финландия. Какво ще кажете тогава, като перфектна антикризисна мярка, всички европейци да поискаме финландско поданство?

 

Финансовите пазари действително имат абсурдно поведение в момента. Кризата на доверие по-скоро придобива характеристики на процес на тотална истерия.  Инвеститорите се чудят каква по-голяма глупост да сътворят. Повярвайте ми, че конкуренцията е убийствена. Толкова зашеметяваща, че доходността на 2-годишните швейцарски облигации е -0.44%.  Това вече не е хумор, а загуба на здрав разум. Представяте ли си, ако вашият банкер ви предложи тази инвестиционна схема, при която вие ще губите по 0.44% на годишна база в рамките на следващите две години. Е, за добрата инвестиционна стратегия вие ще трябва да му платите поне 0.5% върху инвестираната сума, но, съгласете се, това е напълно заслужен хонорар.

 

И така, през седмицата всички сме под въздействието на испанската корида. Според мен, най-разумно е вместо да се подвизава на арената, бикът Хосе да бъде впрегнат да оре, и току виж спасителната схема за Испания проработи.

 

Автор: Бисер Манолов

Източник: bissermanolov.com