Събития

Германският Велт: Румънците и българите продължават да не спазват правилата

Германският Велт: Румънците и българите продължават да не спазват правилата 18 юли, 2012Коментирай

Румънците и българите продължават да не спазват правилата, въпреки че вече пет години са част от Европейския съюз, пише германският вестник „Велт„, цитиран от БТА, по повод докладите, огласени вчера, на ЕК за България и Румъния по Механизма за сътрудничество.

 

Всички усилия изглеждат несъстоятелни на фона на незачитането на основни ценности, пише още „Велт“ и коментира, че в последните години ЕК изпраща редовно наблюдатели в Букурещ и София, за да проследяват развитието на широко рекламираните реформи, както и че на двете страни се предоставят милиони евро за укрепване на съдебните им системи, за борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

Изданието нарича равносметката „горчива“ и изтъква, че на фона на погазването на демократичните ценности тези усилия на Брюксел изглеждат несъстоятелни. То определя като „възмутителни“ действията на румънския премиер срещу президента на страната, и коментира резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта в България като „слаби“.

 

Според  „Велт“, ЕК признава страха си в най-новия си доклад в областта на правосъдието и вътрешния ред и този страх произтича от съмнителния ефект на реформите в двете страни.

 

Ако Европа не беше затънала толкова дълбоко в кризата с еврото, пише още в публикацията, южноевропейците щяха да се придържат повече към дневния ред. Но дали това наистина би променило нещо?, пише вестникът и допълва, че някои държави от еврозоната са водили години наред  „ужасяваща икономическа политика“, за която не са били санкционирани по никакъв начин. Това е основание, според изданието, политиците в София и Букурещ  да се възползват от нефункционираща система на контрол.

 

„Велт“  цитира данни, че ¾ от хората смятат, че има нужда от помощта на ЕС, за да се постигнат демократизация и правов ред в държавите и поставя въпросът дали правомощията за намеса на ЕК не трябва да се разширят при погазването на правилата и демократичните ценности . В заключение публикацията коментира, че не само безотговорното отношение към единната валута, но и незачитането на ценностите тласка Съюза към пропаст.

 

Източник и снимка: Велт