Коментари и анализи

Илия Лингорски: Ако сега България поиска членство в еврозоната, то няма да й бъде дадено

Илия Лингорски: Ако сега България поиска членство в еврозоната, то няма да й бъде дадено 16 юли, 2012Коментирай

Ако сега България поиска членство в еврозоната, то няма да й бъде дадено и аз мисля, че министрите много добре го знаят. Това заяви в предаването Денят ON AIR в петък Илия Лингорски, изпълнителен директор на Либералния институт за политически анализи и бивш заместник-министър на финансите. Като причини за такъв отказ от приемане в еврозоната той изтъкна имиджът на страната ни като най-корумпирана, неслучващата се реформа в съдебната система, липсата на правораздаване и факта, че България е най-бедната държава в Европейския съюз.

 

По думите му, от началото на мандата на това правителство то следва „политиката на правене на минимума“, защото, според Лингорски, критиката идва, когато правиш неща, тя не идва, когато нищо не правиш.  Ако реформите не бъдат направени, допълни изпълнителният директор на ЛИПА, нашата конкурентноспособност ще си остане такава каквато е в момента – много ниска. И ще се чудим защо е така след няколко години, когато това правителство вече няма да носи отговорност.

 

Илия Лингорски заяви в интервюто, че българският министър-председател е показал, че знае как се правят избори. Но в България с правене на реформи не се печелят избори. И това е много тъжното и притеснително нещо, допълни още той като подчерта, че промените и реформите ще настъпят неизбежно, поради тяхната спешност, независимо от желанието на част от избирателите или политиците.

 

Както видяхме и от последния Европейски съвет, допълни той, напрежението е стигнало до такава точка, че вече се вземат практични решения. Последният съвет показа пътят за постигане на една по–интегрирана Европа, която да може да се справи с кризи от типа на тази. В името на прагматизма беше направен компромис – този път да се върви стъпка по стъпка, т.е. най-напред да бъде създадено това, което днес ратифицира и нашият парламент – Европейският механизъм за стабилност, „ембрионът“ на Европейския банков съвет, след това да бъде изпълнено условието за неговото функциониране, а именно Европейската централна банка да поеме обща регулация на банковия сектор в Европа.

 

По думите на изпълнителния директор на ЛИПА, България има по-голям интерес от държави като Германия и Италия от това каква Европа ще е Европа на бъдещето, защото сме нова страна-член. Ще останем в периферията, ще бъдем бедни и неконкурентни, ако не вземаме участие в решенията на Брюксел, добави Илия Лингорски и коментира, че  целта на управляващите не следва да е получаването на потупване по рамото и похвали, а активно участие във вземането на решенията за живота на всеки европеец.

 

Видео-запис на интервюто на Илия Лингорски в предаването Денят ON AIR можете да видите ТУК.