Събития

Комисар Нели Крус пред Капитал Daily: ЕК е загрижена за медийната свобода в България

Комисар Нели Крус пред Капитал Daily: ЕК е загрижена за медийната свобода в България 24 септември, 2012Коментирай

Европейската комисия е загрижена за медийната свобода и плурализма в България и намира някои от последните развития в сектора за смущаващи. Това заявява в интервю за „Капитал Daily“ еврокомисар Нели Крус, която е и вицепрезидент на ЕК.

 

Тя бе на посещения в София миналата седмица и проведе среща с български журналисти, които поискаха да я запознаят с проблемите на свободата на словото и собствеността на медиите в страната.

 

По думите на Крус, свободните медии и плурализмът са ключови елементи в свободата на словото, което се счита за основополагащо в ЕС. Крус допълва, че зависи от самите държави членки да осигурят свобода на медиите в своите страни, в полза на което работи директивата AVMS, засягаща аспекти, свързани със съдържанието при аудио-визуалните медийни услуги.

 

Нели Крус напомня в интервюто си, че България е на последно място в ЕС в индекса на „Репортери без граница“ за свобода на пресата за 2011-2012 г. и определя това като притеснително. Крус не пропуска да спомене и за случаите на насилие над журналисти, описани от представителите на ОССЕ. „Насилието няма място в демокрацията. ЕК призова българското правителство да гарантира, че журналистите могат да работят безопасно”, подчертава еврокомисарят пред изданието.
В интервюто си тя говори и за новосформираната група на високо ниво за свобода на медиите, която ще изследва рисковете за плурализма и медийната независимост и ще предлага мерки и действия в тяхна защита. По думите на Крус, докладът на групата ще е готов през ноември 2012 г.

 

Цялото интервю на комисар Нели Крус можете да прочетете ТУК.

 

Снимка и източник: Капитал Daily