Събития

Илия Лингорски посети САЩ по покана на Американския еврейски комитет

Илия Лингорски посети САЩ по покана на Американския еврейски комитет 20 ноември, 2012Коментирай

В края на месец октомври изпълнителният директор на ЛИПА Илия Лингорски и Петер–Андреас Бохман, ръководител на проектите на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, посетиха Съединените щати по покана на Американския Еврейски Комитет (American Jewish Committee – AJC).

 

Визитата бе заключителният и главен етап от партньорската програма на AJC и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ – Promoting Tolerance, в която участваха в млади лидери и представители на либерални „тинк-танк“ институти от Чехия, Литва, Сърбия, Грузия, Армения, Русия, Беларус и Киргизстан.

 

Участниците в програмата посетиха Вашингтон, Ню Йорк, Маями, Далас, Сейнт Луис и Лос Анджелис.

 

Илия Лингорски участва в редица срещи с директори и висши представители на Американския еврейски комитет, както и с представители на Конгреса, Държавния департамент и Департамента по труда на Съединените щати, Общинския съвет на Лос Анджелис и неправителствени организации.

 

В Американския Мемориален музей на Холокоста във Вашингтон участниците бяха посрещнати от директора за образователни и специални програми Дан Наполитано, който сам представи цялостната експозиция на музея и дискутира с участниците важността за бъдещето на света от паметта и съвременния прочит на трагичните събития последвали след конференцията във Ванзее за „Окончателното решение“. По време на дискусията Илия Лингорски подчерта, че Холокоста е ужасяващ пример за това как когато хората и обществото се доверят за всичко и на всичко държавата да дава решение, дори в Европа това доведе държавният апарат да произведе „Окончателното решение“.

 

В централата на AJC в Ню Йорк участниците бяха посрещнати и приети от Дейвид Харис, Изпълнителен директор на Американския еврейски комитет. В дискусията по време на срещата Дейвид Харис каза: „Заедно с нашите партньори в Германия, оставихме незаличим отпечатък върху повече от 200 души, които са участвали в програмата в продължение на повече от две десетилетия и много от които днес заемат важни позиции, включително в правителствата на своите страни. Програмата „Promoting Tolerance“ е от огромно значение, както за страните, представени от участниците, така и за настоящото укрепване на жизнено важните трансатлантическите отношения.“