Събития

От Шумен стартира втори етап на проекта на ЛИПА и Студентския клуб на политолога

От Шумен стартира втори етап на проекта на ЛИПА и Студентския клуб на политолога 18 ноември, 2012Коментирай

Вчера, на 17 ноември, в Шумен се проведе четвъртият семинар по проекта „Права и отговорности на гражданите в Европейския съюз”. Проектът се реализира в партньорство на ЛИПА със Студентския клуб на политолога (СКП) към Софийския университет и Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

 

Със семинара в Шумен започва вторият етап на проекта. Студентите от СКП този път се срещнаха с 25 възпитаници на  Природо-математическата гимназия „Нанчо Попович“, Професионалната гимназия по икономика и Гимназията с преподаване на чужди езици в град Шумен.

 

Участниците в проекта работиха по темите за основните граждански и човешки права в ЕС, историческите и обществени предпоставки, свързани с възникването им, институциите и документите, които ги регламентират. Шуменските ученици се включиха активно в дискусията за значението и приложенията на гражданските и човешките права и решаваха конкретни казуси от практиката на Съда за правата на човека в Страсбург.

 

До момента по проекта „Права и отговорности на гражданите в ЕС“ студентите политолози проведоха семинари в Пловдив, Габрово, Русе и Шумен и връчиха близо 100 сертификата на участниците и учебните заведения.

 

До края на втория етап проектът ще се реализира в Бургас на 24 ноември и Стара Загора на 1 декември 2012 г.

 

В Галерията можете да разгледата снимки от семинара в Шумен. В сайта на Студентския клуб на политолога и във Фейсбук-страницата на проекта е поместена допълнителна информация.