Коментари и анализи

Еско Ахо пред „Капитал Daily“: Малките държави трябва да инвестират в образование и технологии

Еско Ахо пред „Капитал Daily“: Малките държави трябва да инвестират в образование и технологии 22 март, 2013Коментирай

Интервю на Теодора Василева с  Еско Ахо, бивш премиер на Финландия, в „Капитал Daily“

на 13 февруари 2013

 

Как държава с малко население, каквито са Финландия и България, може да пребори сама трудната икономическа ситуация в Европа?
Смятам, че всъщност са нужни четири елемента. Първото са мерките за икономии – трябва да сте в състояние да избегнете задлъжнялостта на публичния сектор. На второ място трябва да стабилизирате финансовия сектор по такъв начин, че едновременно с това да реорганизирате и преструктурирате банковия сектор. Тоест не просто да спасявате и да укрепвате банките, но и да ги преструктурирате, така че да бъдат ефективни и да получите добри услуги на финансовия пазар. На трето място са ви необходими някакви стимули – трябва да харчите разумно и да изберете сектори, към които да се насочите и да подкрепяте. Строителният сектор би могъл да бъде такъв в страните, в които не е бил достигнал до степен на прегряване. Трябва обаче да сте много внимателни, за да не харчите средства без някакъв съществен ефект. Но може да се използват определени ограничени стимули. И четвъртото нещо, което също е от жизненоважно значение – трябва да инвестирате в бъдещето. В случая не става въпрос за стимули, а за инвестиции за бъдещето. Защото много често в основата на тези проблеми стоят слабости по отношение на конкурентоспособността – така че, ако не съумеете да подобрите конкурентоспособността си, никога няма да се измъкнете от тези проблеми.

Но могат ли правителствата да инвестират в иновации в условията на криза?
Твърде често, когато говорим за иновации, се създава определено объркване. Не става въпрос да наливате пари единствено в самите иновации, а трябва да инвестирате и в изграждането на екосистема за иновации – в образователни институции, университети, развойна дейност в частния сектор. Така че правителствата трябва да създадат условия за иновации, но те самите могат да направят много малко за създаването на иновации. При всички положения обаче трябва да вложите ресурси в създаването на тази екосистема. Всъщност много често не става дума за някакви огромни суми, но средствата трябва да се инвестират разумно […]

 

Пълното интервю можете да прочете на страницата на „Капитал Daily“