Събития

ЛИПА организира в двореца “Врана” второ издание на международната икономическа конференция “VranaEconomicCouncil2018”.

ЛИПА организира в двореца “Врана” второ издание на международната икономическа конференция “VranaEconomicCouncil2018”. 30 май, 2019

На 5 юни 2018 г. ЛИПА организира в двореца “Врана” второ издание на международната икономическа конференция “VranaEconomicCouncil2018”.Темата на конференцията тази година бе “Умни решения за дигиталната икономика в Югоизточна Европа”. Организатори на събитието са Европейския либерален форум в партньорство с Либералния институт за политически анализи – ЛИПА, Фондация “Фридрих Науман”, International Education Center от Хърватия и Institute for Liberal Studies от Румъния.

По време на дискусията участниците в отделните панели разискваха темите за частните и публични инвестиции в дигиталната ера, нови стойности за дигиталните бизнес модели, регулации на дигиталното бъдеще и други.

Конференцията беше открита от вицепрезидента на Европейския либерален форум г-н Оле Шмид, г-жа Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Европейския съвет и бившия премиер проф. Огнян Герджиков.

Специален гост бе Н.В. Цар Симеон II.

Сред лекторите бяха: г-н Кале Палинг, член на Парламента на Естония, г-жа Сузана Солис, член на Парламента на регион Мадрид от Испания, Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация “Фридрих Науман”, депутати и експерти от Словения, Хърватия и Румъния, г-н Любомир Минчев, създател и управител на “Телелинк”, проф. Мария Славова и доц. Тодор Ялъмов от СУ “Св. Климент Охридски”, Детелина Смилкова, заместник ректор на ВУЗФ и др.

По време на конференцията бяха обсъдени въпросите с бъдещето на регулацията на дигиталната икономика, ролята на споделянето и платформите в заетостта и икономическото развитие, както и начините на финансиране на икономиката.