Общи новини

Кръгла маса „Европа без стени. Какво ни обединява днес. Либерален поглед“

Кръгла маса „Европа без стени. Какво ни обединява днес. Либерален поглед“ 20 декември, 2019

Европейския либерален форум с подкрепата на ЛИПА и Фондация „Фридрих Науман“ организира в София кръгла маса от серията, посветена на Ралф Дарендорф “Европа без стени. Какво ни обединява днес – либерален поглед”. Политици, дипломати и представители на граждански организации дебатираха на 28 ноември 2019 г. в София значението на демократизацията и обединението на Европа, постиженията и предизвикателствата, преодолени през последните 30 години. Централна тема беше и бъдещето на Европейския съюз –  най-големият демократичен обединителен проект в историята на Европа. Сред участниците в дискусията бяха г-н Петр Поспихал, дисидент, арестуван неколкократно в Чехословакия по време на тоталитарния режим, подписал Манифеста за правата на човека Харта 77. След излизането си от затвора се присъединява към Комитета за защита от  несправедливо преследване. Работи с Вацлав Хавел, който става първият демократично избран президент на Чехословакия през декември 1989 г. Първи посланик на Чешката Република в България. В момента г-н Петр Поспихал е публицист и общественик.

Соломон Паси – основател и президент на „Атлантическия клуб“ в България.

Фелицита Медвед- географ по професия с изследователски интереси в политическата география, миграцията и гражданството, както и политиките на Европейския съюз. Тя е била член и президент на борда на директорите на Европейския либерален форум от 2010 до 2016 г. В момента преподава институции и право на Европейския съюз. Президент е на „Новум Институт“, Словения.

Проф. Роберто Рачиути  работи върху въпросите на политическата икономия, основно институции, демокрация и конфликти. Той е директор на   PhD програмата по икономика и мениджмънт.

Д-р Райнер Адам – регионален директор за Източна и Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман“.

Кръглата маса се проведе по повод 30-та годишнина от падането на Берлинската стена.