Общи новини

Н.В. Цар Симеон II участва в дискусията “Европа без стени. Какво ни обединява днес. Либерален поглед”

Н.В. Цар Симеон II участва в дискусията “Европа без стени. Какво ни обединява днес. Либерален поглед” 20 декември, 2019

Събитието се състоя на 28 ноември 2019 г. в двореца „Врана“ и беше организирано от Европейския либерален форум, Либералния институт за политически анализи и Фондация „Фридрих Науман“.

Кръглата маса се проведе по повод 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена.

В заключителното си изказване Царят отбеляза, че не вижда друга алтернатива, освен обединена Европа и според него  това е единственият начин за България да защити своите национални интереси. Българският девиз „Съединението прави силата“ е също толкова актуален и за Европейския съюз. Какво би била всяка отделна държава, ако сама отстоява позиции пред другите големи страни, извън ЕС, попита риторично Негово Величество. В рамките на дискусията Цар Симеон отговори на журналисти и за неговото мнение за неотдавнашната среща на българския премиер с президента на САЩ. Царят коментира, че счита срещата за нещо положително в двустранните отношения между двете държави, а резултатите от нея предстои да се видят занапред.

На въпрос на агенция БГНЕС за френското вето за разширяването на ЕС със Северна Македония и Албания, Царят заяви:  „Целта на Европейския съюз е да се разшири поне в границите на Европа. С това страни като Северна Македония, Албания и дори Босна и Херцеговина, естествено, че принадлежат към тази общност“.