Общи новини

ЛИПА организира публична дискусия по проекта си с ЮНЕСКО на тема: “ Полови стереотипи спрямо участието на жените в бизнеса“

Специални гости на събитието бяха Н.В. Цар Симеон II и г-жа Ирина Бокова-генерален директор на ЮНЕСКО (2009-2017).

ЛИПА организира публична дискусия по проекта си с ЮНЕСКО на тема: “ Полови стереотипи спрямо участието на жените в бизнеса“ 23 септември, 2021

Г-жа Цветелина Панчелиева от БАН припомни при откриване на дискусията, че по времето на кабинета на Царя беше въведено изискването за поне 40% квота за жени на високи управленски позиции. Социологическото изследване беше представено от г-жа Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“.

 

36% от българите не искат жена да им е шеф, сочат данните. Тревожен е фактът, че сред младежите на възраст от 18 до 29 години има значителен дял от хора, които вярват в стереотипите и не искат жена за шеф, както и вярват, че в България жена не може да направи кариера.

85 на сто от запитаните в изследването обаче са на мнение, че у нас има равно заплащане на труда на мъжете и жените. Едва 9% не подкрепят това становище. За 22% от българите е проблем жената в семейството да изкарва повече пари, но за 67% – не е.
35% от запитаните смятат, че у нас има достатъчно жени на ръководни позиции, почти същия дял – 36%, са на обратното мнение.

41% от участниците в изследването смятат, че мъжете са по-добри лидери. С това твърдение са съгласни 69% от мъжете и 15% от жените.

56% смятат, че жените и мъжете са с равни възможности за кариера, от тях 72 на сто са мъже и 42 на сто – жени.
34% са на обратното мнение по въпроса за кариерните възможности.

В същото време 51% смятат, че жените трудно правят кариера, само 34 на сто от запитаните са на обратното мнение.

Положителна новина обаче е фактът, че 54% от участвалите в проучването не подкрепят мнението, че жените разбират по-малко от бизнес от мъжете. 30 на сто го подкрепят.

В словото си г-жа Ирина Бокова цитира изследване на Световния икономически форум, според което, ако въпросът с равноправието се развива с днешния темп, ще са необходими 217 години, за да се постигне реално равноправие между двата пола в целия свят. Г-жа Ирина Бокова обърна внимание и, че бързо развиващият се изкуствен интелект трябва да бъде използван не за утвърждаване на стереотипите спрямо жените, а за борба с тях.

На събитието присъстваха представители на организации на жените в бизнеса: „Дамски форум“ и „Съвет на жените в бизнеса в България“, както и представители на Националната комисия на България за ЮНЕСКО:  г-н Христо Георгиев, главен секретар, г-жа Зорница Грекова, г-жа Мария Донска- бивш главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО.