Общи новини

Проведе се третото издание на Vrana Economic Council

Проведе се третото издание на Vrana Economic Council 16 септември, 2021

Икономическият форум Vrana Economic Council беше учреден през 2013 г. и специални гости тогава бяха Н.В. Цар Симеон II и бившия премиер на Кралство Белгия г-н Ги Ферховстад. Организатори на събитието са Либералният институт за политически анализи и Европейският либерален форум (European Liberal Forum). Темата на конференцията тази година беше “Реформи в подкрепа на европейската Зелена сделка”. Участниците дискутираха предизвикателствата и възможностите, които Зелената сделка носи за други сектори на икономиката. Добре известно е, че готовността и общественото отношение към зелените политики не са еднакви в различните държави-членки на ЕС.

Във форума участваха лектори от пет европейски държави. Сред тях – г-жа Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет на България, г-жа Шарка Прат-директор на Института за политика и общество от Чехия, г-жа  Биляна Манолова-вицепрезидент на Българо-Испанската търговска камара, Каролин Вердуин-старши съветник по климат и енергетика от Нидерландия, доц. Атанас Георгиев-декан на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, Александър Клайн-преподавател в университета Херцлия в Тел Авив, бивш съветник на правителството на Румъния по въпросите на устойчивото развитие, Мариус Гобе-представител на младите либерални зелени от Швейцария и др. Модератори на събитието бяха Илия Лингорски от ЛИПА и Цветелина Панчелиева от БАН.

“България е прекрасна държава, а зелената трансформация ще й даде нов тласък за развитие. Убеден съм, че разговорът по този така важен за Европа въпрос трябва да продължи в следващите месеци активно, защото той е част от нашето бъдеще:, каза г-н Мартин Коте, директор Източна и Югоизточна Европа на фондация “Фридрих Науман”.

“Темата е изключително важна за Европа и за нас либералите. Много въпроси ще бъдат задавани от популистите и на тях трябва да има адекватни отговори, защото ползите от тази голяма икономическа трансформация са огромни, но са важни и условията, при които тя ще се осъществи, цената, която ще плати всеки един европеец.”, коментира Милош Ходун, вицепрезидент на ЕЛФ.

Приветствие към участниците отправи и изпълняващият длъжността съ-президент на АЛДЕ г-н Илхан Кючук.

За предизвикателствата пред бизнеса говори деканът на Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” доц. Атанас Георгиев. “Енергетиката, която имахме беше централизирана. В момента има нов концептуален модел за бъдещето на енергетиката, която ще е много по-либерализирана. Ако трябва да  децентрализираме, са ни необходими финансиране от банкови институции и корпорации, както и ново обществено съгласие. Либерализацията означава, че ще има възможности за иновативни бизнеси, които ще предлагат решения. Решения за зареждане на автомобили, за батерии в дома ни, с които ще получаваме ток, но на фиксирани цени и много др. Важно е европейското съгласие по темата да продължи, за да не се разочарова гражданското общество.”.

Форумът се проведе при стриктно спазване на националните мерки за справяне с епидемията от COVID 19. Панелите се състояха на открито в градината на двореца Врана при спазване на предписания брой участници и социална дистанция.