Общи новини

Защита на свободата на медиите в ерата на технологични сривове

Защита на свободата на медиите в ерата на технологични сривове 8 май, 2022

Максим Бехар заедно с ЛИПА взеха участие в годишното събитие на Европейския либерален форум Idea Accelerator 2022 „Защита на свободата на медиите в ерата на технологични сривове“. Събитието се сътоя на 20 април 2022 г. в Брюксел.
Максим Бехар е водещ PR експерт с огромен опит и силно присъствие в много страни по целия свят. Той бе вписан в Световната PR Зала на славата в Лондон като признание на активната му професионална дългогодишна дейност по света, както и на успешния му мандат като Президент на Световната PR организация ICCO. Той пътува много и често говори пред широка публика от световни лидери, специалисти, студенти и лидери на мнение по теми, свързани с модерния PR и социалните медии.
По време на форума г-н Бехар изнесе лекция на тема „Who owns the (fake) news?“.
Свободата на медиите е в основата на нашите либерални ценности в тази технологична епоха. Разговорите и дебатите на Idea Accelerator 2022 имаха за цел да информират за заплахите, пред които сме изправени около медиите и дезинформацията в Европа, като същевременно стимулират решения и бъдеща стратегия. Чрез обширна либерална мрежа бяха събрани политически фигури, медийни експерти и активисти, за да се обсъдят редица теми, включително руската пропаганда, финансираните от държавата медии и ролята на ЕС.
„The Idea Accelerator е специално събитие за ELF, което показва силата на нашия либерален форум, с организации-членки от цяла Европа, не само от ЕС, обединяващи партньорства от Обединеното кралство, Украйна и отвъд“, каза Даниел Кадик в изказването си пред форума.
Разбира се, не можем да говорим за дезинформация, без да обсъдим всеобхватната война в Украйна с влиянието и опасностите на руската пропагандна машина. От Украйна форумът приветства програмния директор на Института „Отворени умове“ София Хниздовска, която подчерта сложността на справянето с вредната дезинформация от Русия.
Евродепутатът Ondřej Kovařík говори за сериозността на заплахите и значението на разработването на изчерпателен и стабилен набор от инструменти за подходяща реакция. По-конкретно, той наблегна на насърчаването на медийната грамотност и дигиталните умения за повишаване на устойчивостта на обществата в Европа.
„Имаше особено разочарование сред политиците и експертите от ЕС по отношение на финансирането на разследващата журналистика.“ отбеляза професор Маркъс Райдър MBE от Университета в Бирмингам и наблегна на идеята за отчетност, особено в контекста на социалните медии.