Общи новини

Либералният институт за политически анализи /ЛИПА/ и Европейският либерален форум /ЕЛФ/ организираха кръгла маса на тема : „Ядреният преход към устойчива енергия. Реалностите.“

На 9 юни 2022 г. в двореца „Врана“ се проведе кръгла маса на тема: „Ядреният преход към устойчива енергия. Реалностите.“ Събитието беше организирано от Европейският либерален форум (ЕЛФ) и Либералният институт за политически анализи (ЛИПА). На конференцията присъстваха трима бивши министри на енергетиката - Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров. В дискусията се включиха още председателят на „Булатом“ г-н Богомил Манчев, изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ г-н Наско Михов, изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг г-н Иван Андреев.
Ядрената енергия играе ключова роля в декарбонизацията, подчерта експертът от Центъра за изследване на демокрацията г-н Младен Владимиров, който застъпи тезата, че трябва да се развиват „малки модулни ядрени реактори“.
Г-н Богомил Манчев от „Булатом“ обяви, че ядрената енергетика става абсолютно необходима за региона ни, а неговата компания има предложение към правителството, по какъв план трябва да върви страната ни, за да може да изпълни задачите на Зелената сделка като обезпечи страната с енергия.
„Булатом“ организира серии от дискусии, за да убеди обществото и властта, че не само разговорът за ядрената енергетика е важен, но са много важни и последващите конкретни стъпки. Защото загубихме последните две години и вече дори при политическа воля за действия, сроковете за построяване на централа се изместват напред във времето“, каза г-н Манчев.
Има връщане към ядрената енергия в света, може да има и в Европа, заяви и бившият енергиен министър Милко Ковачев, който в последните 15 години работеше в Международната агенция за атомна енергия.
От чуждестранните участници изказвания направиха Марк Линас, природозащитник и журналист, гостуващ сътрудник на Алианса за наука в Университета „Корнел“, автор на редица книги, посветени на промените в климата. По известни и превеждани на много езици са “Nuclear 2.0 – Защо зеленото бъдеще се нуждае от ядрена енергия” и “Шест градуса – нашето бъдеще на една по-гореща планета.“ От Румъния участие взеха Сорин Патраскоиу, член на Управителния съвет на „Роматом“ и Раду Магдин – бивш съветник на министър-председателя на Румъния и директор на компания за публични комуникации. Проф. Илия Насов, доктор на техническите науки - Университет „Св. Кирил и Методий“, Скопие също взе участие в дискусията.
Според Линас, който има богата биография като еколог, климатичните промени дават основата на разговор за ядрената енергетика. Защото както промяната в климата е факт, така и необходимостта на хората от енергия също е неоспорима. Според Линас дискусията не трябва да е в посока – „за“ или „против“ ядрената енергетика, а каква ядрена енергетика да се развива. Как да бъдат сигурни доставките и да бъдат осигурени надеждни партньори.

Г-н Румен Овчаров, също бивш министър на енергетиката, обърна внимание, че "енергетиката е политика, дори геополитика". И затова трябва "да съобразим нашите интереси и да се опитаме да ги реализираме". Той заяви със съжаление, че от енергиен център на Балканите сме се превърнали в „център на кръгово движение, който всички заобикалят“.
Участниците във форума се обединиха около идеята, че икономическата трансформация, свързана със Зелената сделка, изисква бързи решения, а атомната енергетика е част от отговора на въпроса как страната ни може да бъде енергийно независима и да предоставя на бизнеса и хората ток на поносима цена. Остава отворен въпросът, какви енергийни мощности трябва да се изградят и ще има ли политическа воля това да се случи, както на европейско, така и на национално ниво.
В своето изказване Царят отбеляза, че ядрената енергетика има бъдеще в България и в региона. Страната ни има опит и експертен потенциал да я развива.

Либералният институт за политически анализи /ЛИПА/ и Европейският либерален форум /ЕЛФ/ организираха кръгла маса на тема : „Ядреният преход към устойчива енергия. Реалностите.“ 15 юни, 2022