Общи новини

ЛИБЕРАЛНИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗИ И БЪЛГАРО-ИСПАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА ОРГАНИЗИРАХА БИЗНЕС ФОРУМ: “ИСПАНИЯ МОЖЕ. МОЖЕ ЛИ И БЪЛГАРИЯ?“

Събитието беше посветено на испанския опит в усвояването на средства от Фонда за възстановяване на ЕС и

беше организирано от Либералния институт за политически анализи и Българо-испанската търговска камара. Форумът се проведе в София и беше открит от вицепремиера Атанас Пеканов в присъствието на Н.В. Цар Симеон II.

Испания е първата страна от Европейския съюз с одобрен План за възстановяване(NEXT GENERATION EU) и първата получила средства от Фонда за възстановяване. Европейската комисия определи Испания като икономика, която ще расте най-много през 2023г.

Събитието имаше за цел да представи пред българската аудитория испанския опит в привличане на инвеститори, използвайки средствата по Плана чрез Стратегически проекти за икономическо въздействие и трансформация (PERTE).Това е нова фигура от стратегически характер с висок компонент на публично-частното партньорство, която насърчава уникални проекти със значителна движеща сила на растежа, заетостта и конкурентноспособността като целта ѝ е да допринесе за гъвкаво и ефективно управление на средствата и да подсили тези проекти, които ясно допринасят за трансформацията на испанските компании.

Специалното участие в събитието взеха: FRANCISCO FONSEC MORILLO, Професор по международно публично право и международни отношения, университета във Валядолид(Instituto Universitario de Estudios Europeoc), Президент на Кастилския и Леонски съвет на Европейското движение(Movimiento Europeoc). Над 35 години (1986- 2021) работи в европейски институции- бил е Съветник на Генералния Секретар на Европейската комисия по мониторинг; Зам. Генерален Директор и Директор на дирекция “Правосъдие“ и дългогодишен директор на Представителството на Европейската комисия в Испания и ALFONSO GONZALEZ FINAT Строителен инженер, съветник, Испанска асоциация на енергийните компании (ENERCLUB), съветник на държавния секретар на енергетиката за политиките на ЕС. Заместник в Административния съвет на „Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER)“, назначен лично от Съвета на министрите на Европейския съюз. Директор и началник на отдел, както в енергийния, така и в транспортния сектор в Европейската комисия.

Испанските лектори представиха испанския План за възстановяване, трансформация и устойчивост като подчертаха, че въпреки, че Испания е първата европейска страна с одобрен план по Европейския фонд NEXT GENERATION EU още през 2020 г. и е получила първия транш през декември 2021 г. има не малко проблеми по усвояването на средствата. Въпреки това, няма съмнения относно огромния ефект от възможности да бъдат използвани тези средства като основен инструмент за възстановяване на испанската икономика и за мобилизиране на публични и частни инвестиции. Двамата участници апелираха към българските отговорни институции и към българското общество да продължат да работят по изпълнение на българския план, защото всяко забавяне може да доведе до загуба на възможност да се усвоят толкова ценни средства, отпуснати от Европа.

ЛИБЕРАЛНИЯТ ИНСТИТУТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗИ И БЪЛГАРО-ИСПАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА ОРГАНИЗИРАХА БИЗНЕС ФОРУМ: “ИСПАНИЯ МОЖЕ. МОЖЕ ЛИ И БЪЛГАРИЯ?“ 13 март, 2023